Teknologi

Paparan WiFi dan DNA: Memisahkan Fakta dari Fiksyen

Kemajuan teknologi, termasuk penggunaan WiFi, telah memberikan banyak manfaat kepada masyarakat dalam urusan harian dan pekerjaan. Namun, terdapat kebimbangan yang timbul mengenai potensi bahaya terhadap kesihatan manusia akibat paparan gelombang elektromagnetik dari WiFi dan teknologi telekomunikasi lainnya.

Dr. Abdul Halim Poh dari Universiti Malaya menekankan bahawa tidak terdapat bukti kukuh yang menunjukkan gelombang 1G hingga 5G berbahaya pada jarak yang selamat. Walaupun begitu, beliau menyebutkan bahawa situasi boleh menjadi berbahaya jika seseorang terdedah kepada gelombang pada tahap yang melebihi had yang ditetapkan.

Situasi ini diperjelaskan dengan contoh ketuhar mikro, di mana gelombang elektromagnetik pada frekuensi 2.4 GHz boleh menyebabkan pemanasan molekul air dalam bahan makanan. Namun, pada aras tanah berhampiran stesen komunikasi, tenaga gelombang frekuensi radio adalah ribuan kali lebih rendah daripada tahap yang dibenarkan, yang membuat risiko terdedah kepada gelombang tersebut sangat rendah.

Penting untuk dicatat bahawa Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengklasifikasikan gelombang RF (Radio Frequency) sebagai kemungkinan karsinogenik, tetapi klasifikasi ini berada pada sudut pandang alternatif. Dr. Abdul Halim menyebutkan bahawa meskipun WHO tidak meletakkan teknologi 5G dalam kategori karsinogenik, ia selamat digunakan.

Dalam konteks ini, adalah penting bagi masyarakat untuk memahami risiko potensial dan mengambil langkah-langkah yang sesuai untuk mengurangkan paparan gelombang elektromagnetik jika mereka merasa risiko tersebut memerlukan perhatian. Selain itu, terus mengikuti perkembangan kajian saintifik dan nasihat kesihatan dari pihak berwajib seperti WHO adalah penting bagi pengetahuan yang lebih mendalam tentang dampak kesihatan teknologi WiFi dan telekomunikasi yang digunakan secara meluas.

Lagi paparan

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button