Automotif

Nissan Leaf Facelift 2023: Harga Lebih Murah

Edaran Tan Chong Motor (ETCM) telah mengumumkan bahawa Nissan Leaf generasi kedua yang telah diubah suai akan secara rasmi dijual di Malaysia mulai 10 Mac. Model ZE1 yang dikemas kini hadir dalam bentuk varian tunggal, yang secara keseluruhan serupa dalam spesifikasi dengan model pra-pembaruan yang dilancarkan di sini pada tahun 2019.

Dari segi elemen reka bentuk, penyegaran yang dilakukan tahun lalu tidak mengandungi banyak revisi. Secara luaran, perubahan disokong oleh kisi aero hitam baru, bumber bawah yang direka semula, dan penyisipan hitam baru di dalam lampu depan. Juga termasuk dalam senarai adalah rim yang direka semula, spoiler belakang yang direka semula, diffuser dengan aksen kelabu, dan logo baru jenama tersebut.

Di dalam, kabin mendapat sistem hiburan sentuh NissanConnect yang baru dengan skrin 8-inci, integrasi Android Auto/Apple CarPlay, cermin belakang pintar digital baru, dan tentu saja, logo baru pada sterengnya.

Selain daripada itu, peralatan dalaman yang sebelumnya ditawarkan turut disertakan, termasuk penghawa dingin automatik dengan fungsi penjadual, kemasukan dan permulaan tanpa kekunci serta tempat duduk berbalut kulit/Alcantara. Skim warna dalaman yang sebelumnya ditawarkan iaitu Graphite Black dan Stone Grey masih kekal.

Tiada perubahan mekanikal, jadi Leaf terus ditawarkan dalam konfigurasi kapasiti bateri tunggal yang sebelumnya tersedia di sini. Ini adalah varian bateri 40 kWh asas, dengan motor elektrik EM57 yang dinilai pada 150 PS (148 hp) dan 320 Nm memacu roda depan. Angka prestasi termasuk masa 0-100 km/jam sebanyak 7.9 saat dan kelajuan maksimum 155 km/jam.

Seperti sebelum ini, bateri lithium-ion 40 kWh menawarkan Leaf sehingga 311 km jarak perjalanan (berdasarkan ujian kitaran NEDC). Pengecasan semula bateri 350 volt dilakukan melalui port Type 2 (sebelum ini, Type 1), yang masih terletak di bahagian hidung kereta – tiada perubahan kepada pengecas AC 6.6 kW kereta, jadi ia sekali lagi akan mengambil kira-kira tujuh jam untuk mengisi penuh bateri.

Terdapat juga pengecasan DC, di mana format CHAdeMo telah disimpan. Seperti sebelumnya, Leaf mampu menerima sehingga 50 kW melalui port DC yang berasingan, dan masa pengecasan ke penuh adalah satu jam. Terdapat juga kabel mudah alih, yang menawarkan pengecasan AC tiga-pin, dan ini kini dilengkapi dengan penyambung Type 2. Pada 3.6 kW, ia akan mengambil masa 12 jam untuk mengisi bateri melalui laluan ini.

Senarai peralatan keselamatan termasuk enam beg udara (hadapan, sisi, tirai), Kawalan Dinamik Kenderaan (VDC), ABS, EBD, bantuan brek dan Bantu Mula Menanjak, manakala suite Mobiliti Pintar Nissan yang menyokong sistem pembantu pemandu kini menambahkan Campur Sisihan dan Amaran Keluar Lorong serta bantuan lampu jauh kepada repertoarnya.

Ini bergabung dengan Amaran Tabrakan Hadapan (FCW) dengan Brek Kecemasan Hadapan (FEB), Monitor View Keseliling (I-AVM) dengan Pengesanan Objek Bergerak (I-MOD), Ketepatan Pemandu (I-DA), Kawalan Pemanduan dan Kawalan Jejak, yang ada pada model pra-pembaruan.

Selain itu, Leaf mendapat palet warna yang direvisi dengan tujuh pilihan warna luaran, semua disajikan dalam dua nada dengan atap berwarna Super Black. Warna yang tersedia untuk kereta adalah Stealth Grey, Vivid Blue, Midnight Black, Pure White Pearl, Burgundy, Opera Mauve dan Akatsuki Sunrise Copper.

Akhirnya, harga. Nissan Leaf facelift 2023 dijual pada harga RM168,888 di jalan tanpa insurans. Ini menjadikannya lebih murah daripada model pra-pembaruan, yang dijual pada harga RM188,888 ketika dilancarkan pada tahun 2019, sebelum diubah suai kepada RM168,800 dan kemudian, RM175,800. Leaf dilengkapi dengan jaminan kenderaan tiga tahun/100,000 km dan jaminan bateri lapan tahun/160,000 km.

Untuk menarik pelanggan, pembeli Leaf akan menerima keahlian JomCharge percuma selama 12 bulan bernilai RM600 untuk mengecas kereta mereka di pengecas awam (107 unit pengecas AC Type 2 dan 30 unit pengecas DC CHAdeMO pantas, dengan 600 kredit di seluruh negara) serta tinting Ice Cool bernilai RM2,200.

ETCM juga meneruskan penawaran penggunaan X-Trail, Serena dan Navara selama 23 hari setahun secara percuma untuk keperluan perjalanan lain, dalam tiga tahun pertama pemilikan.

Seperti sebelum ini, pelan langganan tersedia untuk Leaf – berita baiknya adalah langganan bulanan kini RM1,800 untuk kontrak tiga tahun (dengan pra-pembaruan, ia adalah RM3,500, dan tahun lalu, RM2,300 melalui langganan GoCar). Pelanggan akan mendapat diskaun 50% untuk tinting Ice Cool dan subsidi RM300 untuk keahlian JomCharge selama 12 bulan.

Lagi paparan

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button