Automotif

HYUNDAI KONA EV Pengecas Pantas DC 100kW

Dengan harga anggaran bermula di bawah RM150,000, Hyundai Kona Electric boleh didapati dalam dua versi kapasiti pek bateri, 39.2 kWh dengan jarak operasi sejauh 305 km, dan 64 kWh dengan jarak operasi mampu mencapai 484 km.

Namun, kedua-dua versi Kona Electric ini bakal dikuasakan oleh motor elektrik tunggal yang mampu menghasilkan 204 PS dan 395 Nm, membolehkan pecutan 0-100 km/j boleh mencapai 7.9 saat.

Menggunakan pengecasan pantas DC 100 kW, Hyundai Kona Electric boleh dicas dari kapasiti bateri 10 peratus hingga 80 peratus dalam masa 47 minit.

Kona Electric juga turut dibekalkan dengan pengecasan on-board tiga fasa 11 kW yang membolehkan masa pengecasan yang lebih pantas ketika menggunakan stesen pengecasan umum AC tiga fasa, atau menggunakan wall box yang bersesuaian di rumah.

Pemilik juga boleh menggunakan soket kuasa standard di rumah dengan menggunakan kabel ICCB (In-cable control box).

Sama seperti Kona facelift, Kona Electric membawakan reka bentuk luaran yang lebih agresif seperti rekaan bampar baharu, unit lampu baharu, rekaan lampu DRL baharu serta gril hadapan yang ‘kosong’.

Terdapat tiga varian yang boleh dipilih iaitu Kona Electric e-lite 39.2 kWh, Kona Electric e-plus 39.2 kWh, dan Kona Electric e-max 64 kWh.

Via
Gambar : Hyundai Malaysia & Korea
Sumber
Sumber berita : careta.my
Lagi paparan

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button