Berita

Nak Bagitau Ke Tak? Macam Mana Nak Bagitau?

Saya berada dalam dilema besar apabila saya diminta untuk melawat seorang gadis muda bernama Penny, yang ibunya berada di tahap 4 kanser di Institut Kanser Kebangsaan. Ketika saya tiba, saya mendapati Penny dalam keadaan sangat sedih. Selepas melawat ibunya, saya mengajak Penny untuk datang ke bilik kaunseling bersama saya. Kami duduk, dan saya terpaksa jujur dengannya tentang keadaan ibunya. Ibunya tidak berada dalam keadaan baik, dan saya perlu memberitahunya perkara yang sebenar. Penny terkejut dan berkata, “Ayah saya sudah tiada. Sekarang ibu saya pula. Apa yang saya harus lakukan?”

Saya menenangkannya dan meyakinkannya bahawa saya akan menjadi pelindungnya sekiranya ada sesiapa yang membulinya. Saya bertanya tentang keadaan kewangannya, dan jelas bahawa wangnya tidak cukup untuk menampung perbelanjaan pengebumian ibunya dan pendidikan universitinya. Ia adalah perbincangan yang sangat emosional, dan kami membuat keputusan besar untuk pergi bersama-sama memberitahu ibunya tentang keadaan yang serius itu.

Saya tidak pasti bagaimana untuk bercakap dengan ibunya, tetapi saya mengumpul keberanian dan memberitahunya apa yang saya fikirkan tentang keadaannya. Ibunya menerima berita itu dan memegang tangan saya, merayu kepada saya untuk menjaga anak perempuannya. Dia meminta saya berjanji untuk menjadi “pengawal peribadinya”. Dia juga meminta agar abunya diletakkan di Kuil Siam Chetawan, tanpa mengetahui bahawa kos tempat paling murah di sana adalah RM10,800. Saya dengan berani berjanji bahawa saya akan menunaikan permintaan terakhirnya, sambil berdoa kepada Tuhan untuk membantu saya menunaikan janji ini.

Semalam, seorang wanita menghubungi saya dan berjanji untuk mendapatkan tempat di Kuil Siam Chetawan, ditaja sepenuhnya atas nama arwah ayahnya sebagai penderma. Selain itu, saya juga menerima banyak pertanyaan tentang bagaimana untuk membantu Penny dengan pelajaran dan kemasukannya ke universiti. Ia adalah situasi yang sangat emosional kerana ibu Penny merintih bahawa dia tidak dapat menunggu hari di mana Penny boleh melangkah ke universiti.

Saya telah melakukan yang terbaik, dan saya berharap Tuhan akan mengurangkan penderitaannya. Saya akan melawatnya lagi hari ini untuk memberitahu berita baik tentang tempat persemadiannya yang terakhir dan juga penaja untuk pelajaran anak perempuannya.

Saya gembira melihat ramai rakyat Malaysia yang baik hati sanggup membantu. Semoga Tuhan memberkati dan terima kasih kepada semua.

Lagi paparan

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button