Berita

Cabaran Kesihatan dan Keperitan Hidup Seorang Pakcik di Bentong

Pakcik Melayu tinggal di Bentong menghadapi cabaran besar apabila anaknya yang terlantar perlu dihantar ke Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Keadaan kesihatan anak pakcik tetapi beban kewangan, kerana terpaksa ambulan di sini.

Pakcik menerangkan bahawa beliau dihadapkan dengan kos ambulan yang mencapai RM1200 untuk perjalanan pulang-pergi Bentong ke HKL.

Pakcik masih berusaha di dalam perniagaannya menghadapi pilihan yang sukar. Beliau memutuskan untuk meminta bantuan dari pihak berkenaan.

Dalam perbualan tersebut, pakcik menjelaskan bahawa syarikat ambulan meminta bayaran yang tinggi, namun mencadangkan penyelesaian alternatif dengan menawarkan bantuan kewangan sebanyak RM200 untuk kos minyak perjalanan pulang-pergi Bentong ke HKL.

Meskipun bayaran tersebut jauh lebih rendah daripada kos asal yang diminta oleh syarikat ambulan, saua yakin bahawa sumbangan tersebut dapat membantu meringankan beban pakcik itu.

Selain itu, saya mengalu-alukan sebarang bantuan dari NGO yang bersedia memberikan sokongan kewangan untuk membantu pakcik tersebut. Bantuan sebanyak RM200 adalah bukti kepedulian masyarakat terhadap kesukaran yang dihadapi oleh individu yang kurang berkemampuan seperti pakcik di Bentong.

Sebagai masyarakat yang prihatin, kita perlu bersatu tenaga untuk membantu individu yang memerlukan sokongan, terutamanya dalam situasi kecemasan kesihatan seperti yang dialami oleh pakcik di Bentong.

Semoga usaha memberikan sedikit kelegaan kepada pakcik dan keluarganya dalam menghadapi cabaran ini.

Bagi NGO yang sudi membantu, mereka boleh menghubungi penulis melalui nombor telefon yang diberikan, iaitu 018 268 3999.

Lagi paparan

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button